Αν υπήρχε κατηγορία «ανεξήγητη εικόνα της χρονιάς», αυτό το σπίτι στη Χαβάη θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει το πρώτο βραβείο.
Γυρίζοντας πίσω στον Αύγουστο του 2023, η ξύλινη οικία της οικογένειας Μιλίκιν έγινε viral, καθώς ήταν η μόνη που δεν κάηκε στη γειτονιά.
Για του λόγου το αληθές, το σπίτι, το Ι.Χ., ακόμη και το γκαζόν έμειναν ανέγγιχτα, ενώ όλα τα υπόλοιπα ακίνητα τριγύρω έγιναν στάχτη.
Τα διεθνή μέσα έσπευσαν να αναζητήσουν τότε τα αίτια που η φωτιά «έκανε τα στραβά μάτια» στο 100 χρονών σπίτι.
Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, στο σπίτι είχε πρόσφατα τοποθετηθεί μεταλλική στέγη βαρέος τύπου, ενώ το γκαζόν δεν έφτανε μέχρι τους τοίχους του σπιτιού, καθώς περιμετρικά είχαν τοποθετηθεί πέτρινα χαλίκια.
Οι τροποποιήσεις αυτές, όπως και η απομάκρυνση κάθε καύσιμης ύλης, είχαν ως αποτέλεσμα το σπίτι να γίνει πιο ανθεκτικό στις φλόγες.
Το παράδειγμα της κομητείας Μαρίν
Μία παρόμοια στρατηγική ονόματι «σπίτι έξω» ακολουθεί και μία ολόκληρη κομητεία στην Καλιφόρνια, καθώς οι κάτοικοι εκεί αναγκάστηκαν να πάρουν δραστικά μέτρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη «Χώρα του Κρασιού» το 2017.
Τα βήματα που ακολούθησε η κομητεία Μαρίν μετά την καταστροφική φωτιά ήταν πολύ συγκεκριμένα. Οι αρμόδιοι κάλεσαν τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και διαχείρισης γης από τη γειτονική κομητεία που δοκιμάστηκε από τις φωτιές και ρώτησαν τους ιθύνοντες ποια ήταν τα βήματα που ακολούθησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς. Στη συνέχεια προχώρησαν στη σύσταση της Αρχής Πρόληψης Πυρκαγιών της κομητείας Μαρίν, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων θα χρηματοδοτούνταν μέσω φόρων αγροτεμαχίου ύψους 0,10 δολαρίων/τετραγωνικό για τις μονοκατοικίες και 75 δολάρια/κατοικία για τις πολυκατοικίες.
Στρατηγική «σπίτι έξω»
Μιλώντας στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Πρόληψης Πυρκαγιών του Μαρίν της Καλιφόρνια και επί τριάντα χρόνια πυροσβέστης, Μαρκ Μπράουν, εξηγεί τι σημαίνει η βασική στρατηγική με ονομασία «σπίτι έξω» που ακολουθεί από το 2018 η κομητεία και ποιες ενέργειες γίνονται πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Οπως αναφέρει, η στρατηγική τους εκτείνεται σε τρεις τομείς: Πρώτον, σπίτια από άφλεκτα υλικά. Δεύτερον, σωστή διαμόρφωση του τοπίου που περιβάλλει το σπίτι και τρίτον, ενημέρωση για τους κινδύνους.
30.000 αξιολογήσεις σπιτιών τον χρόνο
Απομακρύνουμε τη βιομάζα γύρω από τα σπίτια, προσπαθούμε οι διαδρομές εκκένωσης να είναι ασφαλείς, ακόμη και υπό συνθήκες πυρκαγιάς, ενώ δημιουργούμε διαδρόμους καύσιμης ύλης.
«Το πιο σημαντικό είναι πως κάνουμε ετησίως πάνω από 30.000 αξιολογήσεις σπιτιών, ενώ μέσω ενός προγράμματος απομακρύνουμε τη βιομάζα γύρω από τα σπίτια. Προσπαθούμε οι διαδρομές εκκένωσης να είναι ασφαλείς, ακόμη και υπό συνθήκες πυρκαγιάς. Δημιουργούμε διαδρόμους καύσιμης ύλης κατά μήκος της άγριας αστικής διασύνδεσης (WUI) για να βοηθήσουμε στη μείωση της έντασης της φωτιάς. Αυτό δίνει στους κατοίκους μας περισσότερο χρόνο για να εκκενώσουν υπό ασφαλέστερες συνθήκες και παρέχει πρόσβαση στους πυροσβέστες μας», εξηγεί ο κ. Μπράουν προσθέτοντας πως πολλές ώρες αφιερώνονται και στη δημόσια εκπαίδευση των κατοίκων.
Σχεδιασμός κατοικίας
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα σπίτι είναι το Α και το Ω για να γλιτώσει από τη φωτιά.
Εκτός όμως από την προστασία της ανθρώπινης ζωής που είναι αδιαπραγμάτευτη, σημαντικό για την Αρχή Πρόληψης Πυρκαγιών είναι και η διάσωση της περιουσίας. Σε αυτό βασικό ρόλο παίζει ο σχεδιασμός των σπιτιών.
«Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα σπίτι είναι το Α και το Ω για να γλιτώσει από τη φωτιά. Eνα τέτοιο σπίτι πρέπει να διαθέτει μη εύφλεκτες στέγες, κλειστές μαρκίζες ή αεραγωγούς ανθεκτικούς στην πυρκαγιά. Επίσης το σπίτι θα πρέπει να διαθέτει τη λεγόμενη “Ζώνη 0”, δηλαδή να μην έχει καθόλου εύφλεκτα υλικά σε απόσταση 2 μέτρων από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και των περιφράξεων», αναφέρει ο κ. Μπράουν.
Ως προς τον σχεδιασμό του τοπίου, αυτός θα πρέπει να στοχεύει στον περιορισμό της ανάπτυξης της φωτιάς. Εν προκειμένω το σχέδιο που ακολουθείται είναι ο κάθετος και οριζόντιος περιορισμός της φωτιάς ιδίως στη ζώνη από 2 έως 10 μέτρα μακριά από το σπίτι.
Κάθετος και οριζόντιος περιορισμός φωτιάς
«Λέγοντας κάθετος και οριζόντιος περιορισμός της φωτιάς, εννοούμε τη σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών καθώς και το κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης του εδάφους κάτω από τα δέντρα», επισημαίνει ο κ. Μπράουν.
Εκτός των παραπάνω, σημαντικό είναι πως αυλές από «σκληρά υλικά», όπως σκυρόδεμα ή πέτρa, μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.
Ως προς τον σχεδιασμό του τοπίου το σχέδιο που ακολουθείται είναι ο κάθετος και οριζόντιος περιορισμός της φωτιάς, ιδίως στη ζώνη από 2 έως 10 μέτρα μακριά από το σπίτι.
«Τα παραπάνω είναι πολύ βασικές οδηγίες αλλά δεν φτάνουν. Οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή αν υπάρχει κάποια φωτιά σε κοντινή απόσταση και να είναι προετοιμασμένοι να εκκενώσουν τον χώρο σε περίπτωση που υπάρξουν εντολές», εξηγεί ο κ. Μπράουν τονίζοντας πως η δύναμη μιας κοινότητας είναι το άθροισμα των μερών της.
«Αν όλοι κάνουν το καθήκον τους, τότε θα προσαρμοσθούν στα δεδομένα και θα αυξήσουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους», καταλήγει.