COP 29: διεθνές SOS για το Περιβάλλον

Ξεκίνησε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Cop 29 (διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή).

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες προειδοποιεί εδώ και καιρό για «συλλογική αυτοκτονία» της Ανθρωπότητας αν δεν ληφθούν μέτρα, αποδίδοντας ευθύνες στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, ενώ προσθέτει ότι ο Πλανήτης είναι πλέον «σε κατάσταση βρασμού». Ενώ πέρσι στην COP 28 είχε τονίσει:  «Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή, συνεργασίας η εξαφάνισης. Το κενό στον περιορισμό των εκπομπών αερίων είναι αποτέλεσμα ενός κενού πολιτικής ηγεσίας. Όμως οι ηγέτες μπορούν ακόμη να πάρουν την απόφαση για ένα πιο φιλικό στο περιβάλλον μέλλον, αντί να αφήσουν την κατάσταση να οδηγηθεί σε μια κλιματική καταστροφή»

Τόσα χρόνια από την αποδοχή και  υπογραφή  του Σύμφωνο του Παρισιού(2015)  δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. Μπορεί η παγκόσμια Κοινότητα να ελπίζει σε δραστικά  μέτρα  αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του Πλανήτη; Όταν  το 2024 είναι η θερμότερη χρονιά, που έχει καταγραφεί και η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη, το Αζερμπαϊτζάν;

Αν και η περσινή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι αποφάσισε την  «απομάκρυνση» από τα ορυκτά καύσιμα, κύρια αιτία της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής, οι ελπίδες  φέτος περιορίζονται περισσότερο.

Ειδικά τώρα, μετά την εκλογή Τραμπ, υπάρχει ο κίνδυνος απόσυρσης από το εμβληματικό Σύμφωνο του Παρισιού και πάλι των ΗΠΑ, μιας χώρας  από τους τρείς μεγαλύτερους ρυπαντές του Πλανήτη.  Γεγονός, που θα αποτελέσει δυσμενή εξέλιξη για την υπόθεση του  παγκόσμιου Κλίματος.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να  συζητηθεί  και να δρομολογηθεί στη Συνδιάσκεψη στο Μπακού, είναι και η ενίσχυση του ταμείου για το Κλίμα (Ταμείο απωλειών και ζημιών). Δηλαδή η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών  από τις αναπτυγμένες,ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής και να αναπτύξουν μηχανισμούς και πολιτικές ανθεκτικότητας και μετριασμού. Τα 100 δις που αποφασίσθηκε στην COP στην Κοπεγχάγη δεν αρκούν πλέον και η χρηματοδότηση πρέπει να ανέβει  τουλάχιστον στα 500 δις ετησίως! Θα δεχθούν οι αναπτυγμένες χώρες της Δύσης  να αυξήσουν την συνεισφορά τους; Ήδη, υπάρχουν αντιδράσεις και «παζάρια».

Όμως,  τα επιστημονικά στοιχεία προειδοποιούν, ότι ο  στόχος για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που έχει τεθεί, στα επίπεδα του 1,5ο βαθμού Κελσίου, σε σχέση με την προ βιομηχανική εποχή, στο τέλος του αιώνα, δεν φαντάζει εφικτός! Με τα σημερινά δεδομένα,  υπάρχουν προβλέψεις ότι ο στόχος του 1,5οθα ξεπεραστεί  μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε!

Το Ελ Νίνιο (μετεωρολογικό φαινόμενο)  στον Ειρηνικό συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το Δεκέμβρη του 2023, κορυφώθηκε και είναι ένα από τα πέντε  ισχυρότερα, που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα δε με το ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο   Copernicus,  για την Ελλάδα, ο χειμώνας 2023-24 ήταν ο θερμότερος, που έχει καταγραφεί, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, το Φεβρουάριο 2024  η θερμοκρασία ήταν κατά 1,77οC υψηλότερη, από τα προ βιομηχανικά επίπεδα.

Στην Ελλάδα επίσης, σε διάστημα 30 ετών η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου στον 1,5οC, ενώ υπάρχουν περιοχές στη βόρεια Ελλάδα που η αύξηση είναι μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τους 2οC (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).

Η Κλιματική Αλλαγή  λοιπόν επελαύνει, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο  με σοβαρές συνέπειες. Στην Ελλάδα πρόσφατα είναι τα φαινόμενα Ντάνιελ, Ιανού, καθώς και οι δασικές πυρκαγιές. Οι πρόσφατες καταστροφές όμως στη Βαλένθια και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, πρέπει να μας προβληματίσουν  ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα για το Μέλλον!

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ και οι διεθνείς Συνδιασκέψεις δεν αρκούν!  Αν σε όλα αυτά προστεθούν  η παρατεταμένη ξηρασία,  οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις στη γειτονιά μας, το Μέλλον  φαντάζει εφιαλτικό. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση των χωρών του Πλανήτη για δραστικά μέτρα. Η ταξική διάσταση της Κλιματικής Αλλαγής είναι όλο και πιο εμφανής. Τα δε  πρώτα θύματα του φαινομένου,  είναι οι πιο  φτωχές χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Κλιματική Αλλαγή και οι συνέπειες της μας, αφορούν όλους! Όλοι πρέπει να αναλάβουμε δράση για τη διάσωση της Ανθρωπότητας.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top