Στις 25 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič, βρέθηκε στη Γερμανία, για να επισκεφθεί μια άσκηση πολιτικής προστασίας πλήρους κλίμακας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άσκηση Magnitude προσομοιώνει το σενάριο ενός καταστροφικού σεισμού. Στην άσκηση συμμετέχουν ευρωπαϊκές ομάδες αντιμετώπισης από την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ελβετία, καθώς και 12 γερμανικές ομάδες αντιμετώπισης, 8 γερμανικές αρχές και μια ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ αποτελούμενη από έξι εμπειρογνώμονες. Ασκήσεις, όπως η Magnitude, είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλύτερη προετοιμασία των ικανοτήτων αντιμετώπισης από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εντός ή εκτός Ευρώπης.
Η ΕΕ συνεισφέρει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ στην άσκηση, η οποία καλύπτει το 85% του κόστους της. Στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση των ικανοτήτων των οργανισμών, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (UCPM) όσον αφορά τον συντονισμό, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης κλίμακας. Η άσκηση φιλοξενεί πρόγραμμα παρατηρητών για εκπροσώπους από περίπου 15 χώρες. Το έργο περιλαμβάνει μία επιτραπέζια άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη στις 15-16 Οκτωβρίου 2024 και την άσκηση πλήρους κλίμακας στο Mosbach, το Mannheim και το Schwarzach στις 24-26 Οκτωβρίου 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο διεθνή άσκηση στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού από το 2007 και είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία συμμετέχει με ομάδες αντιμετώπισης σε άσκηση UCPM. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλες ασκήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και τα κράτη που συμμετέχουν στο UCPM είναι διαθέσιμες.
Ο Janez Lenarčič, Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη διοργάνωση άσκησης πολιτικής προστασίας από τη Βάδη Βυρτεμβέργη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο διεθνή άσκηση πλήρους κλίμακας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ που έχει διοργανωθεί ποτέ στη Γερμανία. Με επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη να συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη συλλογική μας ετοιμότητα για καταστροφές. Οι προσπάθειες αυτές είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον σχεδόν ετήσιο φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Ως απάντηση, πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας για καταστροφές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να συμβαδίσουμε με αυτό το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό καταστροφών».
Source: European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations