Η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου είναι διαχειρίσιμη, σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου. Μιλώντας σήμερα η κυρία Παναγιώτου τόνισε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν επιτόπου σε επιφυλακή, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς καμία μείωση των δυνάμεων.
«Πρώτος στόχος σε μια τόσο δύσκολη πυρκαγιά είναι η προστασία ανθρώπινων ζωών και αυτό ήταν το πρώτο μέλημα όλων των υπηρεσιών» επανέλαβε η Υπουργός.
Από πλευράς της και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται πλέον, σημειώνοντας ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης προς υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων θα επιχειρούν όσο οι συνθήκες της ημέρας το επιτρέπουν. Η Υπηρεσία σημειώνει ότι επιχειρούν πλέον δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, δύο Ιορδανικά αεροσκάφη πυρόσβεσης Air Tractor, ένα Ιορδανικό ελικόπτερο, ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών και ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς σε ρόλο εναέριου συντονιστή.
Δεκατέσσερις οικίες στο χωριό Πολέμι υπέστησαν καταστροφές οι τρεις εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες αδειούχων υποστατικών ότι θα αποζημιωθούν.
Δρ. Μπούστρας: Παραλείψεις και διδάγματα
Αναζητώντας τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο καθηγητής εκτίμησης κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Γιώργος Μπούστρας υπέδειξε στην κρατική τηλεόραση ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από παράνομο σκυβαλότοπο. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι τα δύο μοναδικά μέσα εναέριας πυρόσβεσης που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία αγοράστηκαν προ εικοσαετίας και κατόπιν η προσπάθεια απόκτησης τέτοιων μέσων δεν συνεχίστηκε με τον τρόπο που θα έπρεπε.
Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η νέα κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες δίδοντας έμφαση στο ζήτημα αυτό όμως, εξήγησε, η απόκτηση και η μίσθωση ακόμα τέτοιων μέσων δεν είναι πλέον εύκολη καθώς η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πυρκαγιών παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει έλλειψη των μέσων αυτών στην αγορά παγκοσμίως. Τόνισε δε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι παντού παρόν ανά πάσα στιγμή και ότι οι πάντες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν ώστε να μην διευκολύνεται η έκρηξη και η εξάπλωση πυρκαγιών.
Ο καθηγητής Μπούστρας εξήγησε παράλληλα ότι η εγκατάλειψη σε κάποιο βαθμό της γεωργίας έφερε τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση ενώ προηγουμένως οι εκτάσεις που καλλιεργούσε λειτουργούσαν ως φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές και τις δασικές εκτάσεις. Αυτός, εξήγησε, είναι και ο λόγος που και στη συγκεκριμένη πυρκαγιά κάποια χωριά τα οποία διατηρούν αμπέλια στην περιοχή που τα περιβάλλει, γλίτωσαν από τις φλόγες.