1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να υποστούν αλλαγές στη ζωή τους από κλιματικούς κινδύνους, όπως καύσωνες, πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασία.
Μια νέα έκθεση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνει ότι η ταχύτερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να μεταναστεύσει σημαντικά τις οικονομικές απώλειες στην ποιότητα ζωής που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση, με τίτλο «Rising to the Challenge: Success Stories and Strategies for Achieving Climate Adaptation and Resilience», δείχνει τη σημασία της επιτάχυνσης της ανάπτυξης και της εφαρμογής στοχευμένων στρατηγικών προσαρμογής.
Υπογραμμίζει ένα βασικό εύρημα, μια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων κατά περίπου 100 εκατομμύρια. Ενώ η ενίσχυση του εισοδήματος είναι απαραίτητη, είναι εξίσου κρίσιμο για τις χώρες να υιοθετήσουν πολιτικές που να βασίζονται στην κλιματική αλλαγή για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων.
Bελτίωση της ανάπτυξης για την κλιματική ανθεκτικότητα
Είναι επίσης σημαντικό να βελτιωθούν αυτές οι πολιτικές ώστε να ταιριάζουν στις μοναδικές συνθήκες κάθε έθνους. Τα πλουσιότερα έθνη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών τους ώστε να αντέχουν στις κλιματικές επιπτώσεις, ενώ οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουν νέες υποδομές με γνώμονα τη βιωσιμότητα από την αρχή.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας αντιμετωπίζει ενεργά αυτές τις προκλήσεις αυξάνοντας τις προσπάθειες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της γεωργίας, της διαχείρισης των υδάτων, των οικοσυστημάτων, των υποδομών και των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.
Τα σχέδιά τους ευελπιστούν να προετοιμάσουν καλύτερα τις κοινότητες για τους κλιματικούς κλυδωνισμούς μέσω μέτρων όπως τα ενισχυμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η βελτιωμένη πρόσβαση στην ασφάλιση και η ταχεία ανταπόκριση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Για πρώτη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθεί την πρόοδο στις παρεμβάσεις της για το κλίμα μέσω ενός νέου εταιρικού πίνακα αποτελεσμάτων. Αυτός ο πίνακας αποτελεσμάτων θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για τη λογοδοσία και θα μετρήσει την επιτυχία του οργανισμού στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της κοινής ευημερίας σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Επιτυχημένες προσαρμογές στο κλίμα
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης επιτυχημένα παραδείγματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή από όλο τον κόσμο. Στην Ινδία, το σχέδιο δράσης για τη ζέστη στο Αχμενταμπάντ συνδύασε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης με την ενημέρωση της κοινότητας για να μειώσει σημαντικά τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.
Το προσαρμοστικό σύστημα κοινωνικής προστασίας του Νίγηρα παρείχε χρηματική βοήθεια σε οικογένειες κατά τη διάρκεια ξηρασίας, ενισχύοντας την επισιτιστική ασφάλεια και τη συνολική ευημερία.
Στο Μπαγκλαντές, οι βελτιωμένες καιρικές προβλέψεις οδήγησαν σε καλύτερη μείωση των απωλειών στις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Σε διάφορες περιοχές, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τους κλιματικούς κινδύνους στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, εξασφαλίζοντας αξιόπιστες υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λύσεων που βασίζονται στη φύση.
Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι η αποτελεσματική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι δυνατή και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακμάζουσες κοινότητες μπροστά στις αντιξοότητες.