Υποστηρίζουμε τους εθελοντές δασοπυροσβέστες


Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες αποτελούν ένα καθοριστικό κομμάτι του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας και ταυτόχρονα ένα από τα πλέον ενεργά μέρη της Κοινωνίας των Πολιτών. Με τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών να γίνονται όλο και πιο καταστροφικές, η συμβολή τους για την προστασία των δασών μας γίνεται συνεχώς πιο σημαντική και απαιτητική.


Με γνώμονα τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας στην αντιμετώπιση και στον μετριασμό των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, από το 2022 υποστηρίζουμε εθελοντικές ομάδες δασοπυρποστοστασίας σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι η κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής ενισχύθηκαν με εξοπλισμό 1.936 εθελοντές, από 50 ομάδες δασοπυρόσβεσης από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, ενώ έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση 574 εθελοντές, από 118 ομάδες σε όλη την επικράτεια. 


Η αξιολόγηση των αναγκών των εθελοντικών ομάδων βασίστηκε στις καίριες και χρόνιες ανάγκες τους, τόσο για υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε εκπαίδευση: δύο εξίσου πολύτιμα εργαλεία που χρειάζονται οι εθελοντές δασοπυροπροστασίας προκειμένου να ανταποκρίνονται με ασφάλεια στις μεγάλες απαιτήσεις του έργου που προσφέρουν για την προστασία των δασών μας αλλά και των πολιτών. Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2023, 47 από τις 50 εθελοντικές ομάδες που ενισχύθηκαν, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο και Έβρο, αξιοποιώντας τόσο τον εξοπλισμό που τους δόθηκε, όσο και τις γνώσεις που έλαβαν από τα εργαστήρια κατάρτισης.


Με τη δική σου υποστήριξη θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις  εθελοντικές  ομάδες δασοπυροπροστασίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένου εξοπλισμού με έμφαση στην προετοιμασία και ενεργοποίηση πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών, αλλά και με εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης με στόχο την κατάρτιση σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στο δημόσιο διάλογο με την κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία, με σκοπό την πλήρη και  άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. 

Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά μας για την προστασία των δασών μας.

Share
Scroll to Top