Η ΕΕ στέλνει ομάδες έρευνας και διάσωσης για την υποστήριξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών

Μετά από αίτημα για βοήθεια από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 5 Οκτωβρίου, η ΕΕ ανέπτυξε ομάδες έρευνας και διάσωσης και απέστειλε προμήθειες έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξει τους πρώτους ανταποκριτές που αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Συνολικά 12 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

-Ομάδες έρευνας και διάσωσης από την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία αναπτύχθηκαν ήδη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Έψαχναν για αγνοούμενους και απομάκρυναν συντρίμμια για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομών.
-Επιπλέον, η ΕΕ έχει επίσης κινητοποιήσει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως είδη καταφυγίου, από την Αλβανία, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarčič εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις πολυάριθμες προσφορές προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Τις τελευταίες ημέρες, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετώπισε καταστροφικές πλημμύρες. Όμως οι πρώτοι ανταποκριτές τους δεν αντιμετωπίζουν μόνοι τους αυτή τη θανατηφόρα καταστροφή. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, 12 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Ομάδες έρευνας και διάσωσης από την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία βρίσκονται ήδη επί τόπου, υποστηρίζοντας την τοπική αντιμετώπιση της κρίσης. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που ανέλαβαν να στηρίξουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για μια ισχυρή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ σε μια εποχή μεγάλης ανάγκης».

Author Directorate-General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO)

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top