Γαλλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις και τεράστιες πλημμύρες «έπνιξαν» την χώρα

Πολλές υλικές ζημιές και συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται στη Γαλλία μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα νότια της χώρας, που προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες σε αρκετές περιοχές (18/10/2024).

Πλημμύρες στη Γαλλία: Σοβαρές ζημιές σε έξι νομούς νότια της Λυών

Οι μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε μια μέρα πριν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λυών.

Ο συναγερμός υποβαθμίσθηκε μια μέρα αργότερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

«Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ’ όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι πυροσβέστες και άλλες ομάδες διάσωσης συμμετέχουν σε περίπου 2.300 επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες ήταν σωτήριες, σε διάφορα μέρη της χώρας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, για την κλιματική αλλαγή, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις καταστροφές σε όλους τους τομείς καλύτερα και συχνότερα. Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε από κοινού σε επίπεδο χωρών που ανήκουν σε αυτή την ευρωπαϊκή οντότητα, τόσο καλύτερα θα είναι. Εδώ και καιρό πιστεύω ότι η πρόληψη κοστίζει λιγότερο από την επισκευή», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και ότι αυτές οι κρίσεις σε όλες τις κατηγορίες – όπως οι θαλάσσιες καταστροφές, οι βιομηχανικές καταστροφές, τα τσουνάμι, οι σεισμοί, οι μεγάλες πλημμύρες και οι μεγάλες πανδημίες, όπως έχουμε δει, μαζί με τον τρομοκρατικό κίνδυνο – θα πρέπει όλες να προβλέπονται και να προετοιμάζονται από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

Ο Μπαρνιέ εξήρε επίσης ένα σύστημα συναγερμού, το FR Alerte, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, στέλνοντας μηνύματα που προέτρεπαν τους ανθρώπους να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους και να παραμείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από διάφορες περιοχές, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους την Παρασκευή.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France ανέφερε ότι μέσα σε 48 ώρες έπεσαν έως και 700 χιλιοστά βροχής σε ορισμένες τοπικές περιοχές στις νότιες περιοχές Αρντές και Λοζέρ.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top