Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πτερυγίων ανεμογεννητριών

Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, τα ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών έχουν αυξηθεί

Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, τα ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών έχουν αυξηθεί
Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι 2,5 εκατομμύρια τόνοι σύνθετων υλικών χρησιμοποιούνται σε ανεμογεννήτριες παγκοσμίως, ενώ περίπου 350.000 τόνοι πτερυγίων στο τέλος του κύκλου ζωής τους (EoL) αναμένεται να παροπλιστούν στην Ευρώπη έως το 2030.

Η ανακύκλωση αυτών των υλικών παραμένει μια σημαντική πρόκληση, με την κυκλικότητα των πτερυγίων των ανεμογεννητριών να πλησιάζει το μηδέν.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ξεκίνησε το έργο REWIND, που είναι η συντομογραφία του Efficient Decommissioning, Repurposing, and Recycling to Increase the Circularity of End-of-Life Wind Energy Systems (Αποτελεσματικός παροπλισμός, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση για την αύξηση της κυκλικότητας των συστημάτων αιολικής ενέργειας στο τέλος του κύκλου ζωής τους).

Αποσυναρμολόγηση ανεμογεννητριών

Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποσυναρμολόγηση πτερυγίων ανεμογεννητριών και στην εισαγωγή νέων τρόπων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης σύνθετων υλικών.

Ο γενικός στόχος είναι να βελτιωθεί η κυκλικότητα αυτών των υλικών, να αυξηθούν οι βιομηχανικές εφαρμογές τους και να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από την υγειονομική ταφή και την αποτέφρωση.

Το έργο REWIND επικεντρώνεται σε διάφορους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων τεχνικών αποσυναρμολόγησης, του ποιοτικού ελέγχου και του χαρακτηρισμού των σύνθετων αποβλήτων. Τα βήματα αυτά θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν τα συστατικά από προϊόντα EoL θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν με βάση την αξία τους. Το έργο επιδιώκει επίσης να εντοπίσει εφαρμογές υψηλής αξίας για τα υλικά αυτά σε βιομηχανίες όπως οι κατασκευές και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Επαναχρησιμοποίηση ανεμογεννητριών

Το AIMPLAS, το Κέντρο Τεχνολογίας Πλαστικών, ηγείται του έργου, στο οποίο συμμετέχουν 14 εταίροι από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Το AIMPLAS έχει ηγηθεί των προσπαθειών στη θερμική και χημική ανακύκλωση, αναπτύσσοντας προηγμένες μεθόδους όπως η πυρόλυση με καταλύτη και η διαλυτοποίηση για τον εξορθολογισμό των χρόνων και των θερμοκρασιών επεξεργασίας.

Η ομάδα θα επικεντρωθεί στον επαναπολυμερισμό των ανακτημένων μονομερών για τη δημιουργία νέων ανακυκλωμένων ρητινών. Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το REWIND αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ανθεκτικότητας, ανακυκλωσιμότητας και βιωσιμότητας τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Το έργο αποσκοπεί επίσης στο άνοιγμα νέων αγορών για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ανεμογεννητριών, ενισχύοντας τη συνολική βιωσιμότητα των συστημάτων αιολικής ενέργειας.

Συνδυάζοντας τις αρχές της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και του επανασχεδιασμού, το έργο REWIND στέκεται δυναμικά στη μεταμόρφωση του τρόπου διαχείρισης των υλικών των ανεμογεννητριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η ισχυρή υποστήριξη από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Source: Open Access Government

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top