Έκθεση της WWF αποκαλύπτει 73% μείωση των παγκόσμιων πληθυσμών άγριας ζωής

image: ©WLDavies | iStock

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2024» της WWF υπογραμμίζει την παγκόσμια μείωση της άγριας ζωής, αποκαλύπτοντας μια μέση μείωση 73% στους παρακολουθούμενους πληθυσμούς τα τελευταία 50 χρόνια.

Η μείωση αυτή, που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές και ενδιαιτήματα, δείχνει μια επερχόμενη κρίση που επιδεινώνεται από την απώλεια ενδιαιτημάτων, την υπεραλίευση, τα χωροκατακτητικά είδη, τις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή.

Μείωση των πληθυσμών της άγριας πανίδας και χλωρίδας

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πληθυσμοί των γλυκών υδάτων έχουν υποφέρει περισσότερο, σημειώνοντας πτώση κατά 85%, ακολουθούμενοι από τα χερσαία (69%) και τα θαλάσσια (56%) είδη. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση για την αντιστροφή αυτών των τάσεων, καθώς η μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής απειλεί τα θεμέλια της ανθρώπινης υγείας, της κλιματικής σταθερότητας και των παγκόσμιων οικονομιών.

Οι περιφερειακές επιπτώσεις είναι σοβαρές, με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να αντιμετωπίζουν μια συγκλονιστική μείωση της τάξης του 95%, ακολουθούμενη στενά από την Αφρική με 76% και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 60%. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη αναφέρουν επίσης σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 39% και 35%, αντίστοιχα. Αυτές οι μειώσεις θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμα οικοσυστήματα όπως τα πευκοδάση της Βόρειας Αμερικής, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, τα μέσα διαβίωσης και τη συνολική περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.

Καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής

Η ανάκαμψη των γοριλών του βουνού έχει προσφέρει κάποια ελπίδα και οι πληθυσμοί των βισόνων οφείλονται σε αποτελεσματικές προσπάθειες διατήρησης, αλλά η συνολική πορεία είναι ανησυχητική. Η WWF τονίζει την ανάγκη οι παγκόσμιοι ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειες, ευθυγραμμιζόμενοι με διεθνείς δεσμεύσεις όπως το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα και η Συμφωνία των Παρισίων. Ωστόσο, οι τρέχουσες δράσεις υπολείπονται των αναγκαίων για την αποφυγή καταστροφικών σημείων καμπής.

Οι επερχόμενες σύνοδοι κορυφής COP16 και COP29 αποτελούν ευκαιρία για τις χώρες να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν ισχυρά εθνικά σχέδια που θα αντιμετωπίζουν τόσο την απώλεια της βιοποικιλότητας όσο και την κλιματική αλλαγή.

Η WWF καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις προς βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές που υποστηρίζουν τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.

Η Έκθεση για τον Ζωντανό Πλανήτη 2024 λειτουργεί ως κρίσιμο κάλεσμα αφύπνισης. Προτρέπει σε ταχεία και αποφασιστική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, η οποία στηρίζει βασικές υπηρεσίες όπως ο καθαρός αέρας, το νερό και η τροφή. Με την κλιμάκωση των προσπαθειών διατήρησης, τη μείωση της υπερκατανάλωσης και την ενσωμάτωση των πολιτικών για τη φύση και το κλίμα, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να μετριάσουν την περαιτέρω μείωση και να οικοδομήσουν ένα ανθεκτικό μέλλον για όλους.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top